W dniu 8 października 2017 r (niedziela) w godz. 11.00 – 17.00, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną imprezę z cyklu POZNAŃSKA PYRA


Choć ziemniaki uprawiane były od niepamiętnych czasów i stanowiły podstawę pożywienia ludów indiańskich, to jednak w Europie na większą skalę zaczęto je uprawiać w XVII wieku. W Polsce na większą skale zaczęto wykorzystywać ziemniaki w XIX wieku. Nasz ziemniak uprawny pochodzi z wyspy Chiloe, położonej na terenie Chile. 
Jednak celem imprezy jest zapoznanie się nie tylko z historią uprawy, ale poznanie również sposobu zbioru. W programie przewidujemy pokazy na polu muzealnym, obejmujące: prezentację mechanicznego zbioru (przy użyciu konnej kopaczki gwiazdowej, elewatorowej, kombajnu ziemniaczanego) oraz wózki i wozy do transportu okopowych. Dla chętnych samodzielne „Kopanie ziemniaków”, czyli tradycyjny zbiór ręczny. 

PROGRAM POKAZÓW NA POLU MUZEALNYM: 

• Transport w zaprzęgu konnym i wolim

• Narzędzia do przenoszenia i przewożenia. Skrzynki do ziemniaków 

• Pokaz pracy koni roboczych 

• Lokomobila parowa Hipolina (H. Cegielski)

• Pokaz wyciskania olejów naturalnych 

• Pyry z gzikiem z parownika 

Zapraszamy na stoisko Starostwa Powiatowego w Poznaniu, usytuowane na placu głównym, którego przedstawiciele przedstawią organizowane przez Starostwo imprezy oraz ulotki promocyjne. 

Dla młodych widzów przygotowaliśmy wiele ciekawych zajęć. W budynku kawiarni młodzież będzie mogła uczestniczyć w wykonywaniu ozdób z ziemniaka (ziemniak w wycinance, wyroby ze skrobi ziemniaczanej i masy chlebowej, pieczęcie z ziemniaków, czy też w malowaniu koników). 

Muzeum gościć będzie również panie z Restauracji Bezstresowa w Poznaniu, które zaprezentują pokaz przygotowania zupy z ziemniaków. Zapraszamy także widzów do udziału w merytorycznym „Konkursie wiedzy o ziemniakach z nagrodami”. Zachęcamy młodzież i starszych do udziału w tym konkursie, gdyż rozlosujemy ciekawe nagrody – dalsze książki z serii przyrodniczych Wydawnictwa Zakamarki z Poznania. 

PROGRAM POKAZÓW NA PLACU GŁÓWNYM: 

• Przygotowanie pasz z okopowych

• Przetwory z buraków (syrop buraczany, kwas burakowy) 

• Dania ziemniaczane

• Potrawy tradycyjnej kuchni z degustacją 

• Nazewnictwo ziemniaków 

• Wagi do ważenia ziemniaków 

• Organizacje ochrony zwierząt 

Wzorem lat ubiegłym przygotowaliśmy Konkurs dla na najlepszego bambrzoka. 

Ponadto:

• Lwówecka Orkiestra Dęta

• „Coś dla każdego”, czyli występy artystyczne w Szreniawie

• „Pyry z ogniska (degustacja) 

• Sprzedaż wyrobów garncarskich

• Przejażdżki bryczką 

• Inne atrakcje