Lato ze smakiem, czyli serwis kulinarny radia Emaus. W wakacyjne poniedziałki, środy i piątki o 10:15.

Zapraszają Olga Paszkowska, Joanna Wojciechowska i Maciej Gładysz.

****************************************************************************

01.09

Bakłażan z kurkami 2 bakłażany
600 g kurek
100 g masła
2 małe cebule
1 łyżka ziół prowansalskich
4 małe ząbki czosnku
2,5 łyżki mąki
400 ml mleka
200 g sera pleśniowego (gorgonzola/roquefort/camembert/brie)
oliwa
sól i pieprz
sok z cytryny
bagietka
ostra papryka w proszku
natka pietruszki

Piekarnik nagrzać do 180 stopni c. Bakłażana pokroić na ok. centymetrowe plastry, posmarować oliwą i posypać solą i pieprzem. Wyłożyć na blachę i piec przez 10 minut. Po wyjęciu bakłażana wciąż nagrzewać piekarnik.
Kurki umyć, większe pokroić na kawałki. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz zioła prowansalskie i podsmażać na niedużym ogniu przez minutę, następnie dodać posiekany czosnek i kurki, doprawić delikatnie solą i podsmażać ok. 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Dodać mąkę, wymieszać i chwilkę podsmażyć, następnie stopniowo dolać mleko. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos mocno zgęstnięje. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Na każdy plasterek bakłażana położyć łyżkę sosu i kawałek sera pleśniowego, posypać posiekaną natką pietruszki, przykryć kawałkiem bagietki i skropić oliwą. Wsadzić do piekarnika i chwilę zapiekać, aż ser się roztopi, grzanki zrumienią a całe danie podgrzeje. Każdą grzankę posypać lekko papryką i ozdobić listkiem pietruszki. Zupa kurkowa Składniki

2 łyżki masła
1 cebula
350 g kurek
1 ząbek czosnku
350 g ziemniaków
1 marchewka
1 litr bulionu
szczypta kurkumy, koperku, szczypiorku
150 g gęstej śmietany 18%

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kurki oraz czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę.
Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia. Sos z kurek 1/2 kg kurek
1 cebula średniej wielkości
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany (co najmniej 18%)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 żółtka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Kurki przebierz, umyj pod bieżącą wodą, by usunąć piasek i inne zanieczyszczenia. Odsącz dokładnie na cedzaku. Tylko te największe przekrój na połówki.
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu, aż zacznie się szklić.
Dodaj kurki, posól, wymieszaj i smaż na dużym ogniu (by płyn szybko odparował) często mieszając przez 8-10 minut, aż cały wytworzony płyn odparuje, a grzyby zaczną się lekko przypalać na brzegach.
Do patelni dodaj masło, wymieszaj, trzymaj na kilka chwil na ogniu. Wlej śmietankę, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez kilka chwil.
Dodaj żółtka i natkę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszaj.

*********************************************************************

30.08

Kurze oczka

Składniki:
4 jajka
1 opakowanie ciasta francuskiego
sezam

czarnuszka
Dodatkowo:
Sos czosnkowy

Wykonanie:
Ugotuj na twardo cztery jajka. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w grube plasterki.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij w nim jak najwięcej kółek. Na środku każdego kółka połóż po plasterku ugotowanego jajka. Boki ciasta francuskiego posyp sezamem i czarnuszką i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piecz około 10-15 minut, aż boki ciasta się zarumienią. Podawaj z sosem czosnkowym

Grzebienie

Składniki:
6 parówek
1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie:
Arkusz ciasta francuskiego podziel na 6 prostokątów. Każdą parówkę zawiń w ciasto francuskie i ponacinaj co centymetr. Wywiń parówki nacięciami na zewnątrz tak aby powstały kółka i pozlepiaj ich końcówki. Ułóż kółka z parówek na papierze do pieczenia.  Piecz około 15 minut w 180 stopniach C, aż ciasto się zrumieni.

****************************************************************************

28.08

Ślimaczki cynamonowe

Ciasto

500 ml ciepłego mleka

25 g drożdży

650 g mąki

100 g cukru

100 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

Nadzienie

150 g miękkiego masła

2 łyżki cynamonu

150 g brązowego cukru

Polewa

120 g kremowego serka

2 łyżki roztopionego masła

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

150 g cukru pudru

Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru. Zalać 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.

W rondelku rozpuścić masło. Z reszty mąki odsypać szklankę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, a następnie dodać zaczyn drożdżowy, mleko i masło. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy i odłożyć w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Do masy dodać odłożoną wcześniej szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać i wyłożyć na stół oprószony mąką. Wyrobić ciasto (dosypując w razie potrzeby mąki) tak, aby się nie kleiło do rąk ani stołu i rozwałkować w kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm.

Blat ciasta posmarować masłem, obsypać cukrem i cynamonem i zawinąć w roladę. Za pomocą nitki zaciskanej na cieście pokroić ją w ok. 3,5-centymetrowe plastry. Tak powstałe ślimaczki ułożyć na blasze i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować polewę - w misce wymieszać serek, masło, mleko, cukier waniliowy i cukier puder do uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Cynamonowe ślimaczki piec przez ok. 20 minut (aż się zarumienią) i po wyjęciu z piekarnika polać serowym lukrem.

**************************************************************************** 

25.08

Parmigiana   

2 bakłażany      

opcjonalnie: 1 łyżka mąki, 1 jajko,

bułka tarta      

olej roślinny do smażenia      

mała cebula      

suszone oregano      

600 g dobrej passaty pomidorowej      

200 g tartego parmezanu      

świeża bazylia  

PRZYGOTOWANIE  

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 7 mm grubości.  Oprószyć je solą i zostawić je na godzinę. Następnie dokładnie umyć pod  zimną wodą, dobrze odcisnąć z wody i osuszyć na ręcznikach papierowych.  Tak przygotowanego bakłażana można od razu smażyć lub dodatkowo oprószyć  mąką i obtoczyć w roztrzepanym jajkui  bułce tartej. Na dużej patelni  rozgrzać olej i bakłażana obsmażyć  po ok. 3 minuty z każdej strony.   Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę.  Dodać pasatę pomidorową, kilka listków bazylii i szczyptę suszonego  oregano. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.   Parmigiana: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na dno formy żaroodpornej  wlać niewielką ilość sosu pomidorowego i ułożyć warstwę bakłażana.  Przykryć cienką warstwą sosu, posypać serem i kilkoma listkami bazyli.  Układać kolejne warstwy bakłażana, ponownie polewając sosem i posypując  bazylią i serem. Zapiekać ok. 30 minut. Po upieczeniu zostawić na 10  minut do zastygnięcia.   Do środka zamiast parmezanu można dodać także mozarellę.        

**************************************************************************** 

23.08

Ciastka bardzo czekoladowe  

60 g masła 

170 g gorzkiej czekolady

2 jajka 150 g cukru

50 g mąki

2 i 1/2 łyżki kakao

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g gorzkiej/deserowej/mlecznej/białej czekolady

50 g orzechów pekan lub włoskich (można zastąpić innymi bakaliami lub zwiększyć ilość czekolady)  

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i roztopić czekoladę. Odstawić z ognia. Jajka i cukier ubijać w misce przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie się rozpuści. Wlać masę czekoladową, wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek. Wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki czekoladą deserową. Przykryć folią i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę. Piec przez 10-12 minut aż wierzch ciastek popęka. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

****************************************************************************    

21.08

Tiramisu z borówkami

Składniki

500 g. serka mascarpone

4 jajka

4 łyżki cukru
opakowanie podłużnych biszkoptów
mocna kawa (opcjonalnie może być także likier migdałowy)
500 g. borówek

Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać serek meascarpone i utrzeć najednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, żeby wszystko się połączyło.
Borówki (trochę odłożyć do dekoracji) zblendować z odrobiną cukru i odstawić na chwile do lodówki żeby masa stężała ( jeśli będzie za rzadka można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny)
Kawę zaparzyć (można dodać likier migdałowy albo rum). Biszkopty namoczyć w kawie. W naczyniu układać warstwami: biszkopty, masa serowa, borówki, biszkopty i masa serowa. Udekorować na wierzchu świeżymi owocami. I wstawić do lodówki. Tiramisu najlepiej przygotować dzień wcześniej   

**************************************************************************** 

18.08

Ajvar  

Składniki:

6 dużych czerwonych papryk

2 bakłażany

1 mała ostra papryczka (chilli/habanero/jalapeño)

1 ząbek czosnku 2 łyżki octu winnego

1 łyżeczka miodu/syropu z agawy oliwa, sól, pieprz  

Każdą paprykę przekroić na pół i oczyścić z pestek. Bakłażany pokroić na ćwiartki. Warzywa skropić oliwą, posypać solą, ułożyć na blasze (papryki powinny leżeć skórką do góry) i piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Gorące papryki włożyć na ok. 15 minut do woreczka foliowego lub plastikowego pojemnika, a później obrać ze skórki. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa przełożyć do blendera, dodać czosnek, ocet, miód, sól i pieprz i wszystko krótko rozdrobnić - ajvar powinien być gładki, ale z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Następnie ajvar należy przełożyć do słoików i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, żeby zdążył się "przegryźć". Można go również pasteryzować. Ajvar można stosować jako pastę do kanapek, sos do mięs z grilla, makaronu, ryżu...

Ze składnikami można pozwolić sobie na eksperymentowanie - zmieniać proporcje papryki i bakłażana, dodać cebulę, inny rodzaj octu, zioła, przecier pomidorowy... Warto też spróbować opalić warzywa zamiast piec - nada to paście lekko wędzony, dymny aromat.

****************************************************************************

16.08

Burek ze szpinakiem

Składniki:

ciasto filo

opakowanie szpinaku

opakowanie sera ricotta/feta

słoik suszonych pomidorów

2-3 ząbki czosnku sól,

pieprz oliwa (można użyć oleju po suszonych pomidorach lub roztopionego masła)

Czosnek posiekać lub zetrzeć, suszone pomidory pokroić, szpinak porwać na mniejsze części. Na oleju podsmażyć czosnek, suszone pomidory, a następnie szpinak. Gdy szpinak zwiędnie, dodać ser. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Każdy płat ciasta filo posmarować tłuszczem. Tak przygotowane arkusze ułożyć jeden na drugim.Wyłożyć farsz i złożyć ciasto na pół, dociskając brzegi. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, a następnie pokroić na mniejsze części. Burek można zrobić też z serem i ziemniakami lub mięsem, a także na słodko - np. z wiśniami ****************************************************************************  

9.08

Bułka drożdżowa z nadzieniem

Składniki:

2 opakowania ciasta drożdżowego

2 pomidory

150g mozzarelli

50g salami w plastrach

kilka listków bazylii

Wykonanie:

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Rozwiń jeden arkusz ciasta drożdżowego i ułóż na nim w dość dużych odstępach plastry pomidorów. Na każdym plastrze pomidora rozłóż po listku bazylii, a następnie po plastrze mozzarelli.

Na wierzchu połóż plastry salami i przykryj całość drugim arkuszem ciasta drożdżowego. Przy pomocy szerokiej szklanki lub miseczki powycinaj z ciasta drożdżowego kółka wypełnione dodatkami. Wycięte kółka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

****************************************************************************

07.08

Chałka

SKŁADNIKI

1 torebka (7g.) suszonych drożdży
415 ml letniej wody
3 duże jajka
150 ml płynnego miodu
1 łyżeczka soli
75 ml roztopionego masła
3 czubate łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
800 g mąki pszennej


mak lub sezam do dekoracji Drożdże należy rozpuścić w50 ml letniej wody i zostawić na chwile żeby zaczęły pracować
Do dużej miski wbić 2 jajka, dodać miód resztę wody, sól i masło i ubić, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodać cynamon, gałkę, rozpuszczone drożdże i mąkę. Ciasto wyrobić dokładnie na gładką masę i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 6 równych części i uformować z nich wałki. 3 wałki zlepić końcami ze sobą i zapleść warkocz. To samo powtórzyć z pozostałymi trzema wałkami. Warkocze przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Następnie chałki należy posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.

*****************************************************************************

04.08

Kalafior z sosem ziołowym

Sos

1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka kopru włoskiego
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka czarnuszki

200 ml jogurtu białego i tyle samo majonezu 1 kalafior Zioła prażymy na patelni, po ostudzeniu dodajemy do jogurtu wymieszanego z majonezem. Wkładamy do lodówki na parę godzin. Podajemy z surowym kalafiorem jako sałatkę lub z ugotowanym al dente w roli dipu.

*****************************************************************************

02.08

Czekoladowe nerwuski

Składniki

225ml mąki pszennej
50 ml kakao
100 gr masła
250 g serka ricotta
50 ml cukru pudru
1/2 żółtka Nadzienie:
1 białko
100 ml cukru pudru

Wymieszać mąkę i kakao, dodać masło, cukier i połowę żółtka. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Wyciągnąć, rozwałkować na wymiar 15 cmx30cm. Ubić białko na pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Rozprowadzić pianę na cieście i zrolować jak roladę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości ok. 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, piec ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. 

 

****************************************************************************

31.07

 

Tort jogurtowy z musem malinowym

Składniki


ok 250 g herbatników
125 g. masła
2 duże jogurty naturalne
250 g serka ricotta
8 łyżeczek  żelatyny
5 łyżeczek miodu
cukier
sok i skórka z jednej limonki
ok 300 - 400 g malin

Herbatniki  pokruszyć. Masło roztopić w garnku i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć masą z herbatników i docisnąć ręką. Wstawić na chwilę do lodówki. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 min. Następnie rozpuścić na gazie delikatnie podgrzewając. Ricottę i jogurt zmiksować razem, dodać miód, skórkę i sok z limonki a na koniec dolać 3/4ostudzonej  żelatyny (resztę zostawić do malin). Wymieszać wszystko razem, wyłożyć  na herbatnik i odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Maliny zmiksować, doprawić do smaku cukrem i dolać resztę żelatyny. Wymieszać wszystko i wylać na masę jogurtową. Odstawić do lodówki aż całkowicie stężeje.

***************************************************************************

26.07

Warstwowy koktajl

Składniki:

4 - 5 owoce Kiwi
1 mango
ok 250 g malin
1 duży gesty jogurt naturalny
cukier - do smaku
(mogą być też inne owoce, np jagody borówki czy truskawki)

Owoce umyć i obrać a następnie zmiksować z odrobiną cukru na mus (owoce miksować oddzielnie: oddzielnie kiwi, oddzielnie mango itp). W szklanych pucharkach układać mus owocowy  warstwami,  na wierzchu wyłożyć warstwę
jogurtu. (Można też  każdą warstwe musu przełożyć jogurtem np: mus z mango, jogurt, mus z kiwi, jogurt itp)

******************************************************************************

19.07

Szachowe ciasteczka

Składniki:

200 g masła
100 ml cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
450-500 gr mąki

2 łyżki stołowe kakao

Wymieszaj masło, cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę, wyrób na gładki ciasto; podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao, ponownie wyrabiaj. Obie części podziel na pół, uformuj wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Ułóż ciemny rulon obok jasnego, następnie w drugiej warstwie ciemny na jasnym i odwrotnie. Delikatnie ściśnij warstwy razem, zawiń w folię i na godzinę wsadź do lodówki. Po godzinie pokrój ciasto na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, piecz na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st przez ok. 8-10 min. Smacznego!

****************************************************************************

17.07

Krówki bałtyckie

Składniki:
300 g mleka skondensowanego niesłodzonego (7,5% tłuszczu)
150 g cukru
65 g masła
1 łyżka cukru waniliowego (lub laska wanilii)

Wszystkie składniki włożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż masa zrobi się jednolita, gęsta i jasnobrązowa (może to potrwać nawet ponad godzinę!).
Przelać masę do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Następnie wyjąć masę z formy, pokroić na cukierki i zawinąć w papierki.

Należy uważać, żeby nie przypalić masy, zwłaszcza pod koniec gotowania, gdy jest już gęsta.
Im gęstsza będzie masa i im więcej dodamy cukru, tym krówki będą bardziej kruche. Kruszeć będą również z czasem.
Cukier waniliowy można pominąć (krówki będą wtedy bardziej mleczne w smaku) lub zastąpić go kawą rozpuszczalną (krówki kawowe) albo wiórkami kokosowymi (można wtedy też dodać kilka łyżek mleka kokosowego i oleju kokosowego).
Po pokrojeniu krówek warto od razu zawinąć je w papierki, żeby się nie sklejały.

 

************************************************************************

14.07

Ażurowe naleśniki

Składniki:
220g mąki pszennej
2 jajka
350ml mleka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatki:
Suszone pomidory
Bazylia
Mozzarella

Mleko, jajka, mąkę oraz przyprawy wymieszaj, aż otrzymasz jednolite ciasto. Na koniec dodaj olej i wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do butelki ze sportowym korkiem.

Na rozgrzaną patelnię nalewaj delikatnie porcje ciasta tworząc ażurowe naleśniki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik wypełnij dodatkami w postaci suszonych pomidorów, bazyli i mozzarelli i złóż dwukrotnie, tak aby powstał trójkąt.

*************************************************************************

12.07

Leczo z cukini

2 średniej wielkości cukinie
1 czerwona papryka
1 cebula
30 - 40 dkg mortadeli lub kiełbasy
przecier pomidorowy lub koncentrat
masłu (lub margaryna lub smalec)
sól, pieprz i ziołoa do smaku

Cukinie obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić też paprykę, cebulę i kiełbasę.
W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cukinię i dusić do miękkości. Na patelnie zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i chwilę przesmażyć, następnie dodać wszystko do cukinii. Dodać także paprykę i przecier pomidorowy. Doprawić  do smaku solą, pieprzem i ziołami (wedle uznania). Dusić wszystko razem pod przykryciem kilka minut.

**************************************************************************

10.07

Pieczona ciecierzyca

puszka ciecierzycy (lub pół szklanki suchej, zalanej na noc wodą)

2 łyżki oliwy

3 łyżki przypraw

szczypta soli

Ciecierzycę opłukać, polać oliwą i posypać przyprawami, wymieszać. Wysypać na blachę, piec w 200 st. przez 30 minut. Nie trzeba mieszać w trakcie pieczenia.

Sposób I:

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżka papryki ostrej

Sposób II:
1 łyżka cebuli granulowanej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka ziół prowansalskich

Sposób III:
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka kolendry

Sposób IV (na słodko):

zamiast oliwy - 2 łyżki miodu i 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

2 łyżki cynamonu

**************************************************************************

07.07

Kwadratowe ciastka z owocami

kładniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
250g ricotty
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru z wanilią (10g)
1 cytryna
drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
 
Dodatkowo:
cukier puder do ozdoby
 
Wykonanie:
Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz skórką startą z całej cytryny. Arkusz ciasta francuskiego podziel na kwadraty o boku długości około 7 centymetrów. Poszczególne kwadraty ponacinaj i złóż jak na wideo. Na każde ciastko nałóż po łyżeczce nadzienia serowego oraz świeże owoce. Piecz przez 10 minut w 180 C stopniach, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
250g ricotty
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru z wanilią (10g)
1 cytryna
drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
 
Dodatkowo:
cukier puder do ozdoby
 
Wykonanie:
Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz skórką startą z całej cytryny. Arkusz ciasta francuskiego podziel na kwadraty o boku długości około 7 centymetrów. Poszczególne kwadraty ponacinaj i złóż jak na wideo. Na każde ciastko nałóż po łyżeczce nadzienia serowego oraz świeże owoce. Piecz przez 10 minut w 180 C stopniach, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

250g ricotty

1 łyżka cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 cytryna

drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)

Wykonanie:

Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz skórką startą z całej cytryny. Arkusz ciasta francuskiego podziel na kwadraty o boku długości około 7 centymetrów. Poszczególne kwadraty ponacinaj i złóż jak na rysunku. Na każde ciastko nałóż po łyżeczce nadzienia serowego oraz świeże owoce. Piecz przez 10 minut w 180 C stopniach, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

 

**************************************************

 

05.07

Bób po marokańsku

Składniki:

pół cebuli
ząbek czosnku
skórka otarta z połowy cytryny
łyżeczka kminu rzymskiego
oliwa z oliwek
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
500 g bobu
1/4 l bulionu
pół szklanki pokrojonych karczochów
garść świeżych posiekanych liści mięty
sól i czarny pieprz
świeża kolendra lub natka pietruszki

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek, skórkę z cytryny oraz kmin rzymskim i smażyć jeszcze 2 minuty.
Wlać wino, zamieszać i dusić przez 3 minuty. Dodać bób, karczochy, miętę oraz wlać bulion i gotować pod przykryciem przez 10-12 minut (aż bób będzie miękki).
Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.


Sałatka z bobu i truskawek

Składniki:
500 g bobu
250 g truskawek
pół kalarepy
pół czerwonej cebuli
100 g rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i czarny pieprz

Bób ugotować w osolonej wodzie (10-15 minut - aż będzie miękki).
Truskawki pokroić na ćwiartki, kalarepkę w kostkę, cebulę w półplasterki, a rukolę porwać na mniejsze kawałki.
Ugotowany bób zalać zimną wodą i obrać ze skórek.
Pokrojone składniki ułożyć na talerzu lub wrzucić do miski, polać oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem.

******************************************************************

03.07

Szparagowa zupa krem

Skłądniki:
- Pęczek szparagów
- 1- 1,5l.  bulionu
- 3 ziemniaki
- 100 ml śmietany kremówki
- gałka muszkat
- łyżka masła

Szparagi obrać i pokroić w kostkę. Podobnie ziemniaki. Warzywa zalać bulionem i gotować  aż do miękkości. Następnie wszystko zblendować na gładką masę. Na koniec dolać smietanki i dołożyć masła oraz doprawić do smakaku gałką.

******************************************************************

 

 

 

 

 

******************************************************************

Przepisy z 2016 roku

******************************************************************

01.07

Koktajl firmowy "Emaus" (6 porcji)

3/4 kg truskawek

2 banany

2 duże jogurty naturalne

... i miksujemy :) opcjonalne dla "słodziaków" mozna dodać trochę cukru lub miodu; ozdabiamy miętą.

******************************************************************

03.07

Lemoniada klasyczna- cytrynowa

3 cytryny

5 łyżek cukru (lub miodu)

1 litr wody

cytryny obieramy, miksujemy z cukrem, przecedzamy przez sitko, zalewamy schłodzoną wodą, podajemy z kostkami lodu.

 

Lemoniada owocowa - arbuzowa

1 - 1,5 kg arbuza (waga już bez skórki)

2 - 3 cytryny

cukier (opcjonalnie do smaku)

1 - 1,15 litra wody

kostki lodu

Listki mięty i melisy

Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy go na mniejsze części. Wrzucamy arbuza do blendera i miksujemy. Dodajemy sok z cytryn, listki mięty i melisy. Przelewamy do dzbanka i schładzamy w lodówce. Wrzucamy kilka kostek lodu i uzupełniamy naczynie wodą mineralną. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

*************************************************************************

13.07

Zielony koktajl

Przepis:

2 szklanki zielonych liści : szpinaku, sałaty, jarmużu

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka mieszanych kiełków np. brokuła, rzeżuchy

1 szklanka soku jabłkowego

1/2 szklanki przegotowanej wody

3 suszone daktyle

2 łyżki posypki z ziaren słonecznika, dyni itp.

Wszystkie składniki miksujemy na gładko :)

*************************************************************************

15.07

Malinowy koktajl z kaszą jaglaną:

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka roślinnego

2 szklanki malin

2 łyżki migdałów bez skórki

4 łyżki miodu

2 łyżki np. sezamu lub innych ziaren i nasion

Wszystkie składniki miksujemy na gładko :)

*************************************************************************

17.07

Koktajl gruszkowo-buraczany z amarantusem

1 upieczony burak o wadze ok. 200 g

1-2 gruszki

2 szklanki wody lub mleka roślinnego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2-3 suszone daktyle lub figi

4 łyżki ugotowanego amarantusa (2 łyżki przed ugotowaniem)

2 łyżki posypki z ziareni i nasion

Wszystkie składniki miksujemy na gładko :)

*************************************************************************

20.07

Naleśniki po amerykańsku

Składniki:

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 ml mleka
1 jajko
1,5 łyżki masła (stopić)
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze wymieszać, aby ciasto było gładkie. Na patelni rozgrzać olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.
Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.

*************************************************************************

22.07

Bułeczki mleczne

składniki  na około 30 sztuk
1kg mąki
4dag drożdży
8dag cukru
1/2litra letniego mleka
7dag roztopionego masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczkasoli
1- 2 żółtka
 
Z mleka, drożdzy cukru i częscimąki przygotować rozczyn. Odstawić na chwilew w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wysypać resztę mąki, dodać sól, rozczyn, jajka i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta uformować bułeczki (kształt wedle uznania), posmarować rozmąconym żółtkiem (bułeczki można posypać makiem sezamem, kminkiem albo czarnuszką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 15 - 20 minut

Bagietki

składniki
1kg mąki pszennej (może być miks pszennej i żytniej razowej)
4dag drożdży
niecałe 0,5 litra letniej wodny
4 łyżeczki soli
 
Mąkę przesiaćdo miski. Na środku zrobićwgłębie, wkruszyć tam drożdże, wlać wodę, wymieszać i przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać sól i dokładnie wyrobić całe ciasto. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 5 kawałkó, uformować z nich bagietki. Przełożyć je na blache, naciąć ukośnie ostrym nożem i posmarować letnią wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 35 - 40 minut. Zeby ciasto nie wysychało należy wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą.

*************************************************************************

24.07

Placuszki z kaszy jaglanej

- ugotowana kasza jaglana (niepełna szklanka)
- banan
- wiórki kokosowe (pół szklanki)
- 5 jajek
- szczypta kurkumy

Wszystko blendujemy na jednolitą masę i smażymy na oleju kokosowy. Podajemy z domową konfiturą.

 

*************************************************************************

27.07

Banana lassi

(6-7 porcji)

- jogurt naturalny - 1 litr
- 5 bananów
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 szkl. wody mineralnej

Składniki miksujemy, rozlewamy do szklanek. Można dodać kostki lodu lub schłodzić w lodówce. Ozdabiamy wiórkami kokosowymi, siekanymi migdałami lub pistacjami.

*************************************************************************

29.07

Napój pomarańczowo-cytrynowy z zieloną pietruszką

(4 porcje)

2 pomarańcze

1 cytryna

natka pietruszki

woda mineralna

kostki lodu

Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki, wkładamy do blendera. Dodajemy wodę mineralną, piertuszkę i kostki lodu. Blendujemy wszystkie składniki.

*************************************************************************

31.07

Kawa mrożona

- mała filiżanka schłodzonego espresso
- ok 150 - 200 ml mleka
- 2-3 kostki lodu
- cukier do smaku
- dodatki opcjonalnie: lody, bita śmietana, owoce, posypka czekoladowa, cynamon

Kawę, mleko, cukier  i lód dokładnie zmiksować lub zblendować, aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance. Można również dodać gałkę lodów, a na wierzch bitą śmietanę, polewę lub posypki smakowe.

*************************************************************************

03.08

Sezamowa pasta z marchwi, soczewicy i czarnuszki

Składniki na 250 g pasty:

350 g młodej marchwi

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

2 łyżki tahiny

2 łyżki niełuskanego sezamu

1/2 łyżeczki czarnuszki

1 ząbek czosnku

1/2 soli

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew gotujemy lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Marchew, soczewicę, tahinę i czosnek przekładamy do blendera, po czym miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czarnuszką i ziarnami sezamu.

*************************************************************************

05.08

Pasta jajeczna

- 5-6 jajek (ugotowanych na twardo)

- 3 duże łyżki majonezu

- sól, pieprz do samku

- szczypiorek

Jajka pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać, wymieszać, dodać majonez, doprawić pieprzem i solą do smaku.

 

*************************************************************************

07.08

 

Hummus

 Składniki:
•5 łyżek ziaren sezamu
•2 łyżki oliwy z oliwek
•1 łyżka oleju sezamowego
•mały ząbek czosnku
•sok z połówki cytryny
•250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
•70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody
•sól
•suszone pomidory - 4 kawałki

Przygotowanie:
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem lub rozetrzeć w moździerzu. Dodać oliwę z oliwek i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę,pokrojone pomidory, wodę i sól do smaku.

*************************************************************************

24.08

Emausowa sałatka owocowa

3 banany

4 brzoskwinie

duża kiść winogron 

500 gr serka homogenizowanego waniliowego

Owoce pokroić i wymieszać z serkiem.

*************************************************************************

26.08

Włoskie wspomnienie lata, czyli sałatka trójkolorowa

250 gr makaronu penne

4 łyżki zielononego pesto

1 garść orzechów włoskich

250 gr pomidorków koktajlowych 

starty ser parmezan

Ugotować makaron, wymieszać z pesto, wysypać pokrojone pomidorki, posiekane orzechy i posypać parmezanem.

 

*************************************************************************

28.08

Chłodnik:

- pęczek rzodkiewek

- 2 zielone ogórki

- pęczek koperku

- 2 łyżki soku z limonki

- jogurt naturalny 400 ml

- 2 ząbki czosnku

- świeży tymianek do dekoracji

- sól, pieprz do smaku