Audycja kulinarna Macieja Gładysza.
TIRAMISU
SKŁADNIKI:
4 jajka
4 łyżki cukru do jajek
0,5 kg. Serka mascarpone
4-6 filiżanki mocnej kawy
4 łyżki cukru do kawy
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 40 sztuk)
opcjonalnie alkohol do kawy (amaretto, wino marsala, grappa lub rum)
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ubijamy z cukrem na aksamitną i puszystą masę. Dodajemy do nich serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do kawy dodajemy cukier, opcjonalnie alkohol(można też przygotować wersję bezalkoholową) i moczymy w niej biszkopty. Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: biszkopty, masa, biszkopty masa. Na koniec posypujemy wszystko kakao lub startą gorzką czekoladą. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. BUON APPETITO
Odcinek – „Przewodnik po kawie”
„Paląc kawę szukamy ścieżek dotąd niewydeptanych, łącząc wiedzę z wewnętrznym impulsem do poszukiwania nowości. Ziarna pozyskujemy od sprawdzonych dostawców – ludzi, dla których uprawa to często wielopokoleniowa, rodzinna tradycja. Niewielki rozmiar naszej produkcji sprawia, że klienci otrzymują kawę świeżą, a jej jakość jest kontrolowanana każdym kroku.” drake.com.pl