GładkieGotowanie

Na antenie: każda sobota, godzina 10:15

Audycja kulinarna Macieja Gładysza.

TIRAMISU

SKŁADNIKI:

4 jajka

4 łyżki cukru do jajek

0,5 kg. Serka mascarpone

4-6 filiżanki mocnej kawy

4 łyżki cukru do kawy

1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 40 sztuk)

opcjonalnie alkohol do kawy (amaretto, wino marsala, grappa lub rum)

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubijamy z cukrem na aksamitną i puszystą masę. Dodajemy do nich serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do kawy dodajemy cukier, opcjonalnie alkohol(można też przygotować wersję bezalkoholową) i moczymy w niej biszkopty. Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: biszkopty, masa, biszkopty masa. Na koniec posypujemy wszystko kakao lub startą gorzką czekoladą. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. BUON APPETITO

Odcinek – „Przewodnik po kawie”

Paląc kawę szukamy ścieżek dotąd niewydeptanych, łącząc wiedzę z wewnętrznym impulsem do poszukiwania nowości. Ziarna pozyskujemy od sprawdzonych dostawców – ludzi, dla których uprawa to często wielopokoleniowa, rodzinna tradycja. Niewielki rozmiar naszej produkcji sprawia, że klienci otrzymują kawę świeżą, a jej jakość jest kontrolowanana każdym kroku.drake.com.pl

Prezenterzy:

Maciej Gładysz

Szef newsroomu / szef anteny

Maciej Gładysz