Liliana Kubiak – Instytut Skrzynki Powiatu Poznańskiego
Tradycyjne z konfiturą czy marmoladą, z wymyślnymi nadzieniami czy z dziurką, w kolorowym lukrze. Już 21 lutego zostaną wybrane najlepsze pączki w Wielkopolsce w ramach konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki w ramach programu Smaki Powiatu Poznańskiego.
W konkursie mogą wziąć udział cukiernie, piekarnie, restauracje i koła gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Najlepsze pączki zostaną wyłonione przez członków dwóch kapituł – profesjonalnej, w skład której wchodzić będą zawodowi cukiernicy oraz konsumenckiej, do której zaproszeni zostaną zwycięzcy konkursu na Facebooku „Smaki Powiatu Poznańskiego”, a także słuchacze naszego radia.
O szczegółach konkursu i historii pączków opowiedziała na naszej antenie Liliana Kubiak, koordynator wydarzenia z Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.