Piąta edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego

Bartosz Kirchner 15.04.2021

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ulicy Warzywnej w Poznaniu trwa piąta edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Biorą w nim udział uczniowie z sześciu województw m.in. wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego czy lubelskiego. Tegoroczne hasło przewodnie zmagań to „Jaja w asyście mięsa”. Uczestnicy turnieju odpowiedzieli już na pytania na temat jaj, ale także technik przyrządzania potraw i światowych kuchni. Następnie przystąpili do wykonania potrawy konkursowej, która musi zawierać tytułowe jaja w asyście mięsa. A o tym na co zwraca uwagę jury mówi główny sędzia techniczny konkursu Andrzej Gołąbek:

Wyniki turnieju będą znane jutro rano. Wśród przewidzianych nagród jest m.in. zwolnienie z egzaminów zawodowych i staże w restauracjach.

FOT: UNSPLASH

Andrzej Gołąbek gotowanie jaja kucharski mięso ogólnopolski turniej