Tłusty Czwartek

20.02.2020

Z nadzieniem różanym, marmoladą czy adwokatem. Nieważne jakie pączki, ważne że słodkie i pyszne. Dzisiaj tradycyjnie w całej Polsce obchodzony jest Tłusty Czwartek, czyli ostatni czwartek przed Środą Popielcową.

Z tej okazji przed cukierniami ustawiają się często gigantyczne kolejki, aby zdobyć słodki przysmak. O tym, jak prezentują się tradycyjne pączki robione w Poznaniu mówi Stanisław Butko, starszy cechu cukierników i piekarzy:


W Tłusty Czwartek Polacy zjedzą średnio 2,5 pączka na osobę. Oznacza to, że w całym kraju sprzedane zostanie około 100 milionów tych przysmaków. Wyliczono, że do przygotowania odpowiedniej ilości ciasta drożdżowego w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, milion 300 tysięcy litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj. Tradycja jedzenia słodkich pączków w tłusty czwartek sięga w Polsce XVI wieku.

FOT: archiwum

pączek post tłusty czwartek