Weekend z chlebem i wędzoną kiełbasą
Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie przygotowało wyjątkowo pyszny i smakowity weekend. Oprócz pokazów pracy młocarni ręcznej i rozdrabniania ziarna w stępach na kaszę i mielenia na żarnach na mąkę, będzie można podglądać wyrób ciasta chlebowego na zakwasie i jego wypiek.
Dodatkowo w niedziele będzie można kupić świeżo upieczony, w specjalnym piecu, chleb. Tego dnia również, w godzinach od 11.00 do 16.00, zostanie zaprezentowany pokaz wykonywania wianków z kwiatów polnych przez twórczynię ludową – Jadwigę Aniołę.
Nie zabraknie także atrakcji dla wielbicieli wędzonej kiełbasy. Specjalnie przygotowany pokaz przybliży tradycyjną metodę przyrządzania w ten sposób wędlin.
Codziennie od godziny 13.00 można także zwiedzać Browar, który funkcjonuje na terenie muzeum.
PROGRAM:
sobota i niedziela 27 i 28 czerwca 2020 r. w godz. 11.00 – 16.00
-pokaz pracy młocarni ręcznej
-pokaz rozdrabniania ziarna w stępach na kaszę i mielenia na żarnach na mąkę o godz. 11.00, 13.00, 15.00
-pokaz wyrobu ciasta chlebowego na zakwasie – różne rodzaje chlebów w godz. 11.00 – 14.00
-wypiek wyrobionego ciasta w godz. 14.00 – 16.00
-pokaz wędzenia kiełbasy w godz. 11.00 – 16.00
-zwiedzanie Browaru o godz. 13.00 oraz możliwość wypoczynku w ogródku piwnym (nie tylko napoje alkoholowe).
Dodatkową atrakcją niedzieli 28 czerwca będzie możliwość nabycia świeżo wypieczonego chleba w tradycyjnym, wolnostojącym piecu chlebowym w godz. 12.30 – 16.00
Uwaga: ilość chleba ograniczona!
Ponadto w niedzielę w godzinach 11.00 – 16.00 zostanie zaprezentowany pokaz wykonywania wianków z kwiatów polnych przez twórczynię ludową Jadwigę Aniołę.
FOT: UNSPLASH